Az akadályok felszámolása

Sokat gondolkoztam azon, hogy miért nem tesszük meg azokat a dolgokat, amelyekről tudjuk, hogy jó lenne nekünk. Miért rövid életűek az újévi fogadalmaink, miért nem vagyunk képesek tartósan megváltoztatni a rossz szokásainkat, miért várunk mindig valami inspirációra? Nos, ennek az az oka, hogy van egy bizonyos komfortzónánk, amin belül - ha nem is jól - , de kényelmesen, biztonságban érezzük magunkat. Ebben a komfortzónában ugyan kényelmesen érezzük magunkat, de nézzük csak meg az eredményeinket! Ha többet akarunk elérni, többet is, másképp is kell tenni, ki kell tágítani a komfortzónánkat. Ha attól, ahogy eddig éltünk, nem lettünk gazdagok, nem fogytunk le vagy nem szoktunk le a dohányzásról, pedig szerettünk volna, akkor bizony valamit nem jól csináltunk. Attól, hogy kényelmesen élünk, nem leszünk gazdagok, de ha gazdagok leszünk, bizonyos idő elteltével ugyancsak kényelmesen fogunk élni.
Nálam úgy kezdődött a változás, hogy beléptem egy MLM üzletbe, egy multilevel marketing hálózatba. Ma már szerencsére vannak olyanok, amelyekben nem kell terméket eladni, és nem kell az ismerőseinket zaklatni. Itt olyan tudásanyaghoz jutottam, olyan ismeretek felé kezdett irányulni a figyelmem, ami gyökeresen megváltoztatta az életemet. Ekkor már fél éve nem kerestem egy fillért sem, tehát elég eltökélt voltam ahhoz, hogy akarjak változtatni. Olvastam, hanganyagokat hallgattam, fejlesztettem magam, odafigyeltem másokra és megpróbáltam követni a nálam sikeresebbeket. Az első változás az volt, hogy néhány hét elteltével jobban éreztem magam, határozottabb, magabiztosabb lettem. Ezt az ismerőseim is észrevehették, mert egyre gyakrabban kérték a véleményemet. Fél év kellett ahhoz, hogy anyagi téren is változás következzen be. Az még korai lett volna, hogy az MLM üzletemben keressek sokat, nem nyertem a lottón és nem hullt az ölembe sehonnan pénz. Munkával kerestem, méghozzá kemény munkával, amihez úgy jutottam, hogy egyszerűen megváltoztak körülöttem a lehetőségek.

Ahhoz, hogy meggazdagodjunk, sikeresnek kell lennünk. Miben? Abban, amit csinálunk.
Nekem szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy én nem akartam igazán sikeres lenni. Jobban szerettem a sikeresek árnyékában tevékenykedni, és nem értettem, hogy az erőfeszítéseim ellenére miért mások aratják le a babérokat, és nekem miért csak a morzsák jutnak. Valójában féltem attól, hogy az előtérbe kerüljek. Vagyis nem vállaltam teljes mértékben a felelősséget.

Mi a határozott cél? Az, amiről pontosan tudjuk, hogy meg akarjuk valósítani, és tenni is hajlandók vagyunk érte. Ez nem ugyanaz, mint a szívünk mélyén melengetett vágyak, amik többnyire csak álmok maradnak.

A célt konkrétan meg kell fogalmazni, sőt le is kell írni, és állandóan szem előtt kell tartani. Nap mint nap emlékeztetni kell rá magunkat, rá kell hangolni a gondolkodásunkat. Ezáltal olyan lehetőségek tárulnak elénk, amelyeket korábban észre sem vettünk. Agyunk olyan ötleteket generál, amelyek azelőtt meg sem fordultak a fejünkben vagy éppenséggel képtelenségnek tűntek. Cselekedeteinket új mozgatórugó irányítja.
Az emberek több, mint 90%-a nem írja le a céljait. Vagy azért, mert nincsenek konkrét céljai, vagy azért, mert még annyi fáradságot sem vesznek, hogy leírják őket.
Nos, én leírtam a céljaimat, és nemcsak leírtam, hanem minden nap foglalkozom velük. Hogyan? Több módszer is van rá, én az egyszerű megoldásokat kedvelem. Betettem könyvjelzőnek abba a könyvbe, amit éppen olvasok, és minden reggel felkelés után, valamint minden este lefekvés előtt elolvasom őket. Miért jó ez? Reggel azért, mert így a napi teendőimet a céljaimhoz igazítom. Este pedig azért, mert az éjszakai alvás során készülök fel a másnapra.
Ezt a módszert egy nagyon sikeres embertől tanultam. Gondoltam, ha ő hajlandó megtenni, akkor kipróbálom én is. Pár nap múlva jobban éreztem magam, és pár hét múlva megindultak a változások az életemben. Nem lettem egyből sem sikeres, sem gazdag, de elindultam azon az úton, hogy egyre sikeresebbé és gazdagabbá váljak.

Miért olyan nehéz megtennünk bizonyos dolgokat, amikről tudjuk, hogy jó nekünk? Erre sok magyarázatunk van és sokféle oka is lehet.
Magyarázat=Kifogás. Mindig találunk kifogásokat: nincs rá időm, mit szólnának a többiek, megharagudnának rám, nem szoktam, kényelmetlen ...
Az igazi okot magunkban kell keresnünk. Valóban akarunk változtatni? Ki kell lépnünk a komfortzónánkból, fel kell adnunk az eddigi megszokásainkat, ha bármit el akarunk érni. Amit eddig tettünk, az a jelenlegi eredményeinkhez vezetett. Ha mást akarunk elérni, valamin változtatni kell.
Megvan a cél, de a cél még csak egy gondolat. Érzem, hogy el akarom érni, valami többet, valami mást szeretnék, mint eddig. Valamit tennem kell ahhoz, hogy eredményt érjek el.
A tettek nélkül a cél csak álmodozás. A tettek jelentik a hidat a cél és az eredmény között.
Ha elhatározol valamit, kezdj már is neki! Ha író akarsz lenni, írjál legalább egy mondatot minden nap! Ha edzett akarsz lenni, állj fel a karosszékből és tornázz pár percet minden nap! Ha nehezedre esik reggelente felkelni, kelj fel minden héten öt perccel korábban!
Nem kell egy csapásra megváltoznunk, de kezdjük el, és haladjunk apró lépésekben! Az első lépés lendületbe hoz, és tartsuk magunkat lendületben, ne hagyjunk ki egyetlen napot sem! El akarjuk érni a célt? Ugye szem előtt tartjuk? Akkor NOSZA!

Egyik kedvenc könyvemet szeretném a figyelmedbe ajánlani: Csodalámpa a címe, Keith Ellis írta. Célkitűzési könyv azoknak, akik utálnak célokat kitűzni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése